1 Uvod 2 Prijava 3 Kraj

ESN BelUPgrade je deo najveće evropske studentske organizacije koja broji 529 lokalnih sekcija u 41 zemlji i trenutno ima preko 13 500 volontera. ESN je osnovan 16. oktobra 1989. s idejom da studenti pomažu studentima, što je i danas naš moto. ESN BelUPgrade deo je mreže od 2013. godine i od tada aktivno radi na integrisanju internacionalnih studenata u lokalnu zajednicu i pomaže im pri adaptaciji na novu sredinu kroz organizovanje raznovrsnih aktivnosti. Zbog lakše koordinacije, evidencije i rada podeljeni smo u četiri tima: Buddy tim, Event tim, PR tim i Edu tim, ali to ni u kom slučaju ne znači da smo mi jedni drugima rivali. Upravo suprotno! ESN BelUPgrade je mala porodica u okviru veće, panevropske, koja će vam pored mogućnosti da steknete nova znanja i veštine pružiti priliku da upoznate ljude iz različitih država, koji će vam postati prijatelji do kraja života, i omogućiti vam da i vi imate svoje Erazmus iskustvo čak iako ne odete na razmenu.

BUDDY TIM

Buddy tim je najbrojniji tim u sekciji i ujedno i tim koji ima najviše kontakta sa stranim studentima. Svakom članu Buddy tima se dodeljuje 1-3 erazmusića o kojima će se on/ona "brinuti" i zapravo biti prvi prijatelj sa razmene.
Zadatak Buddy-ja je da se pobrinu da se internacionalni studenti osećaju dobrodošlo, da im pomognu oko bilo kakvih problema poput traženja stana, vađenja bus plus kartice i sl. i da budu prva osoba koja ce pridošlog studenta odvesti na kafu u Beogradu. Pored toga, Buddy-ji imaju zadatak da dovode svoje strane studente na događaje koje organizuje ESN, jer će na taj način pomoći studentu da upozna ostale erazmusiće i ESNere bez kojih Erazmus iskustvo nije potpuno.
Buddy je osoba koja je komunikativna, entuzijastična i snalažljiva, a poželjno je dobro poznavanje engleskog i još nekog stranog jezika, kao i Beograda.

EVENT TIM

Event tim se bavi osmišljavanjem, organizacijom i realizacijom događaja, putovanja i drugih aktivnosti naše sekcije. To podrazumeva osmišljavanje inovativnih i kreativnih aktivnosti, pronalaženje i ugovaranje odgovarajućeg prostora kao i eventualno obezbeđivanje neophodnog materijala za realizaciju aktivnosti. Ključna karakteristika rada u ESN BelUPgrade-u jesu tematske nedelje: Welcome week, Cultural Week, Social Inclusion Days i Health and Well-being week. Svaka od tematskih nedelja ima svoj jedinstven cilj: obezbeđivanje prilika stranim studentima da se međusobno upoznaju, upoznaju nas ESNere i da upoznaju Beograd; približavanje kulture, tradicije i običaja Srba internacionalnim studentima; podizanje društvene svesti o marginalizovanim temama; promocija zdravog načina života, a veliki akcenat se stavlja na mentalno i fizičko zdravlje studenata. Član Event tima je aktivna, preduzimljiva, odgovorna i kreativna osoba.

PR TIM

PR tim se bavi promocijom aktivnosti sekcije pre svega na društvenim mrežama. To znači da bez PR družine spoljašnji svet ne bi znao da ESN BelUPgrade postoji. Iako je PR tim, zbog lakše koordinacije, podeljen na copywritere, dizajnere i fotografe, u osmišljavanju plana aktivnosti i kampanja koje sprovodimo tokom semestra učestvuje ceo tim.
Copywriter je osoba koja odlično zna engleski i srpski jezik, lepo se izražava i kreativna je u osmišljanju opisa za događaje, captione za postove na Instagramu i članaka za sajt sekcije. Takođe, to je osoba kojoj surfovanje Internetom nije strano i bez ikakvih poteškoća pronalazi interesantne članke o Beogradu, Srbiji, Erazmusu, ESNu i drugim relevantnim temama.
Dizajneri su zaduženi za osmišljavanje i dizajniranje postera za događaje, dizajniranje materijala za događaje ukoliko je to potrebno i dizajniranje promo materijala sekcije. To su kreativne osobe koje su upoznate sa radom u Adobe Photoshop-u, Adobe Illustrator-u, Canva-i ili nekom drugom programu.
Fotografi i budući snimatelji, za kojima smo u potrazi, imaju važan zadatak da zabeleže atmosferu i nezaboravne momente sa događaja koje organizujemo. Da bi u sekciju ušao/la kao fotograf neophodno je da poseduješ svoj fotoaparat ili kameru, da imaš osećaj za kadar, da nemaš problema sa minglovanjem na događajima i da umeš da edituješ fotografije i video snimke.

EDU TIM

Edu tim prilikom svog rada vodi računa o dva opšta cilja: izgradnji kapaciteta sekcije i radu na osnaživanju njenih članova. To postižemo kroz različite radionice i timbuilding. Naš rad je, pre svega, usmeren ka lokalnim studentima. S tim u vezi, naš glavni zadatak je informisanje lokalnih studenata o mogućnostima Erazmus+ programa razmene. Pored toga, bavimo se organizacijom događaja edukativne prirode, kroz projekat #ERAZMUSzaTEBE kao što su Erasmus Chat i Erasmus Cafe. Kroz prezentacije Erazmus+ programa promovišemo i upoznajemo studente s radom ESNa, koji je usko vezan sa programom razmene. Omladinska politika i aktivan rad na unapređenju položaja mladih, predstavljaju ključni aspekt našeg delovanja, ne samo na lokalnom nivou, već i na međunarodnom, kroz ESN International. Član Edu tima je spreman da izađe iz zone komfora, ne plaši se javnog nastupa, odgovoran je, komunikativan i zna da aktivno sasluša druge i pomogne im ukoliko imaju problem. Takođe je neophodno da član Edu tima poseduje veštine javnog nastupa, da bude pismen i da se interesuje za omladinsku politiku.